Четката

Нужно ли е да изгубиш нещо или някой, за да разбереш всъщност какво си имал или какво си изгубил или вълшебството, което прави една четка за зъби

История за упоритата и една четка за зъби.

Упоритата отричаше всичко и всички. Играеше си и настъпваше и най-малките и нежни жестове, потъпкваше достойнства и всичко това само с една едничка цел – да се самосъхрани. В забързаното й ежедневие често се случваше да се навърта някой наоколо, който по съвсем обичайно стечение на обстоятелствата биваше побит на кол и изгорен на кладата от злостни думи, с които упоритата се беше въорижила. Случваха се понякога и изключения или такива желаещи да жертват себе си в името на едно болезнено приятелство, което обикновено не прерастваше в нищо повече от приятелство дори напротив. То си беше чисто самоубийство. Упоритата смяташе такива хора за мазохисти и проявяваше изключително садистично поведение към тях: “-Те явно това и искат.” – мислеше си тя. Грубостта й надминаваше всякакви граници дори и когато някой най-искрено я обичаше. Беше така ослепяла от саможивото си съществуване, че беше забравила какво е да имаш приятели и какво е да имаш и приятели, и някой близък до себе си. Комбинацията от последните две може би беше нещото, което можеше да я отрезви поне за миг и да й създаде онази приятна илюзия, че наистина е значима за някой и че наистина някой я забелязва без да й се налага да бъде груба, жестока и властна. Отпускаше се от опияниението на тези мили мигове всеки път, когато се сещаше за тях, а после рязко махваше с ръка, казвайки си, че сигурно си въобразява. Тя знаеше, че живее в измислен от нея свят, но вярваше и че той наистина съществува, което беше изключителна глупост в очите на хората, които знаеха и разбираха за това и поне мъничко я познаваха. И въпреки това...тя вярваше.
Вярваше, а като се срещнеше очи в очи с това го унищожаваше стремглаво бързо. Това беше по-скоро нейният най-голям страх, за който беше разказвала на всички, но те небрежно махваха с ръка всеки път и казваха едно и също: “И на мен ми се е случвало.” Същото допълнително я ядосваше и подтикваше да измисля все нови и нови щуротии и гадости с цел привличане на вниманието към себе си, побесняваше в безсилието си да обясни как не е важно какво си преживял и дали то е същото, а начинът, по който то влияеше на различните хора и характери и последиците от всичко това.
Страхуваше се отново да обича по онзи така силно задължаващ я вътрешно начин, страхуваше се да се държи като себе си, защото я беше страх да се разкрие и да отвори черупчицата си отново. Тя не вярваше в приказката за нещата, които не убиват, но правят хората по-силни, а по скоро-вярваше, че те правят хората по-предпазливи и убиваше у тях искреното, наивно чистото и доброто, безрезервността на поведение, което така или иначе плашеше все още хората.
Една глупава четка за зъби промени това и я накара да изпитва смесени чувства, преливащи от дълбока радост и любов в съмнение и страх. Въпреки страхът, който неотлъчно я следваше тя вярваше, та нали все пак живееше в своя си измислен свят...

Благодаря за четката, П. ще си я пазя вечно. Тя ме пробуди от съня и въпреки това...аз си вярвам.
И.

Comments

Anonymous said…
Май само четката ти остана ...
Chitsujo said…
Всъщност май я изхвърлих, защото мухляса :)))
Anonymous said…
ako 4ovek spre da vqrva na horata to togava nqma za kakvo da jivee sred tqh...
Chitsujo said…
Пак преминах през този етап, чудя се колко още пъти ще правя същата грешка :/?
Chitsujo said…
dafuq след толкова години и хопрата не се променят, независимо колко са им настъпвали душата. велико нещо е

Popular posts from this blog

Коледа...

Експеримент Апруувд !