Sumi-E

Jan Zaremba "Red woman under willows"


Sumi-E е стил на рисуване, който е характерен за Азия и се практикува в продължение на хиляди години. Буквално мастило живопис, то е форма на изкуство, което се стреми да пресъздаде същността на обект или сцена с възможно най-малко движения с четката. Няколко внимателно поставени широки линии, няколко тънки линии и точки.

Sumi-Е понякога се бърка с калиграфия, защото средствата, които се използват са същите. Калиграфията е художествено представяне на писмени знаци, като се използва мастило и четка, докато sumi-E е живопис на сцена или обект.

Необходими са 4 неща за sumi-E: Една каменна мастилница, пръчка мастило, четка, както и подходящите видове хартия. Мастилницата е камък с плитки вдлъбнатини и се използва, за да се подготви мастилото на художника. Мастилото е черен стик, направен от борови сажди и смола, обикновено във формата на правоъгълник.

В sumi-E художникът създава мастилото непосредствено преди началото на живописта, чрез поръсване няколко капки вода върху камъка и след това смесване с мастилото. Квалифицираният sumi-E художник знае колко мастило точно трябва, за да се подготви за рисуване. Той или тя прави достатъчно, но не прекалено много. Мастило не се съхранява и не може да се ползва по-късно.

Четките, използвани в sumi-е обикновено са от вълча козина втъкната в бамбук, но реално може да са конски косми, глигански мъх или други животински косми. Една четка се използва за създаване на най-широките и най-тънките линии.

Хартията е много важна, тя трябва да поглъща, но без да абсорбира прекалено много. Акварелната хартия не е подходяща. Оризовата хартия е най-често използваната хартия в sumi-E живопис.

Начините на нанасяне на боята, които могат да бъдат направени в повечето картини се базират на умението да се рисуват 4 растителни вида: бамбук, орхидея, слива и хризантема. Sumi-E учителите ще настояват да научите да рисувате тях първо, за да може да се развивате.

Sumi-E живописта често се подписва с червен печат. Печатът може да представлява художника, някои съобщения или темата. Много sumi-E художници добавят цветове в живописта, но в чистата си форма sumi-E се прави с черно мастило на бяла хартия, като това се счита за достатъчно, за да внуши на Qi (нееднозначно, 'чи ') - същността и духа на това нещо.

Sumi-E е съзерцателна форма на живопис, забавно и за гледане и за създаване.

Comments

Popular posts from this blog

Четката

Коледа...

Експеримент Апруувд !