Sakura



В продължение на много векове сакура (японска вишна или черeша), e любимият цвят на японците и е станал символ на японския характер. Пролетта в Япония преди всичко се асоциира с цъфтежа на сакурата. Времето на разцъфтяване е много близко до японската душевност с усещането си за преходност на живота.



Сакура символизира красивата, но променяща се природа, лайтмотив известен в Японската поезия и проза, които често се наричат "моnо aware" – изтънчено чувство на тъгa.
В края на сезона, умиращите цветове падат като сняг върху земята,образувайки безкраен килим от бели листенца. Дървото се пресъздава на земята, тъмните сенки от голите клони като че ли поддържат падналите цветове, напомняки за непрестанното колело на смъртта и живота.



На японски вишната се нарича “сакура”, което се преполага, че е развитие на думата “сакуя” (цътеж, цъфтене) от името на принцеса Коно-хана-сакуя-Химе, която има храм-гробница на върха на планината Фуджи. Това дълго име буквално преведено означава “принцесата на дърветата-цветя”, защото в онези дни в Япония, “цвете” не означавало друго освен вишнев цвят. Тази принцеса била наречена така, защото легендата разказва, че била паднала от небето върху едно вишнево дърво. Поради това вишневият цвят е националното цвете на Япония.



Един критик веднъж, малко заядливо отбелязва, че те са родени аристократи и единствената им мисия е да бъдат красиви.

Comments

Fil said…
Този пост ми напомни за "Последния самурай". Там Кацумото търсеше перфектното цветче, но накрая като умираше прозря, че няма перфектно цветче - всички са еднакво перфектни :)

Popular posts from this blog

Четката

Коледа...

Експеримент Апруувд !